Opiniile unui cititor de reviste culturale: Să fim veseli, ca să nu fim trişti!

MOTTO: „Cel mai omenesc mod de-a înfrunta moartea și spaima în numele vieții și al încrederii este râsul”.

De câtăva vreme, una din cele mai citite reviste de cultură din România, „DILEMA VECHE”, a inițiat un ciclu de conferințe pe care le ține în marile orașe. Astfel, în perioada 20-22 aprilie, „Conferințele Dilema Veche” au avut loc la Arad. Tema aleasă a fost una de mare succes – „COMEDIA LUMII”. De ce s-a ales această temă? Ne-o spune SEVER VOINESCU, redactorul-șef al publicației, într-un editorial intitulat „FANTEZII COMICE LA ARAD”, publicat într-un supliment al revistei „DOSAR DILEMA” din numărul ei din 11-17 mai 2023: „Istoria ne-a arătat ce succes enorm au comediile în vremuri de mare criză, cât de mare nevoie au oamenii de comedii când le este frică”. Conferințele de la Arad s-au desfășurat în trei zile.

Ultima seară. A treia, a fost pentru publicul arădean cea mai plăcută, în ea, acesta fiind implicat cel mai mult. În ea, s-a putut afla cel mai mult și mai bine predispoziția pentru umor a gazdelor. În sala Cinematografului „ARTA”, amfitrionii serii au fost renumiții comici TONI GRECU și IOAN T. MORAR. Aceștia, binecunoscuți de avizatul public-gazdă, au fost rugați „să încerce o panoramare a umorului politic românesc, de la Ceaușescu la Johannis”. Au putut solicita așa ceva, întrucât cei doi protagoniști sunt liderii umorului român de multe decenii, de la anii „DIVERTIS”, de la „scenele studențești ale anilor 80, la show-urile de pe marile posturi de televiziune ale anilor 2000. „DIVERTIS”, condus de Toni Grecu, a fost „mai mult decât un grup de umor… iubit peste tot, a acompaniat România prin timpuri grele, timpuri de frică și confuzie, mereu cu o glumă bună, mereu cu un hohot de râs”. Redactorul-șef al revistei „Dilema Veche”, Sever Voinescu, mărturisește că „ne dăm seama de succesul conferințelor noastre după numărul de întrebări de la final și după aplauze”. În seara la care ne referim , succesul „s-a exprimat în valuri de râs care au stăpânit sala, și în pofta oamenilor din public de a spune bancuri”. La finalul manifestării, participanții din sala „Arta” au cerut să spună și ei bancuri. Firește, li s-a dat voie, făcând și din cei doi adulați amfitrioni spectatori ce-au savurat spusele umoristice ale arădenilor. Titlul conferinței celor doi, preluat și de noi în titlul articolului, a fost – „SĂ FIM VESELI, CA SĂ NU FIM TRIȘTI!”. La început, Toni Grecu „a vrut să ia pulsul serii, să vadă cine și cum suntem”, de aceea a făcut un sondaj de opinie. Li s-a cerut celor din sală să reacționeze prin aplauze dacă răspunsul este pozitiv la întrebările sale.

Ce întrebări s-au pus și care au fost reacțiile sălii? Prima întrebare: „Vreți ca președintele României, începând cu 2024, să fie Mircea Geoană?” Răspunsul sălii: Nu a aplaudat nimeni. Când sala a constatat că nu a aplaudat nimeni, a râs. A doua întrebare: „Vreți ca președintele României, începând cu 2024, să fie Nicolae Ciucă?” Răspuns: O singură persoană a reacționat vrând să aplaude, dar s-a oprit oarecum rușinată, în râsul sălii. A treia întrebare: „Vreți ca președintele României, începând cu 2024, să fie George Simion?” Răspuns: Nu a aplaudat nimeni și, de data asta sala, nu a mai râs, ci a răsuflat ușurată.  A patra întrebare: „Vreți ca președintele României, începând cu 2024, să fie Nimeni?” Răspuns: sala a izbucnit în aplauze și în râs. În concluzie, „candidatul Nimeni conduce detașat în cursa pentru Cotroceni”.

După originalul test dat sălii, cei doi umoriști au rememorat unele glume și „a genului de umor pe care l-au îndrăgit românii în epocile Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu”. La toate, râsul „a inundat” sala, semn că timpul nu alterează/nu erodează bancurile bune. Ce-au spus ei despre umorul politic de azi: „Mediocritatea complet inexpresivă, cenușiul plictisitor și total neinspirat din politica noastră de azi este un teren sterp pentru umorul politic.” De ce? Pentru că, au spus ei, „umorul politic există doar acolo unde este politică”. Un răspuns deosebit de subtil, dar foarte sugestiv!

N-a lipsit nici așteptatul răspuns la o foarte actuală întrebare a tuturor – CUM VA FI UMORUL SCRIS DE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? Răspunsul lui Toni Grecu a fost dat după ce a spus sălii o glumă despre rivalitatea dintre arădeni și timișoreni pe care a făcut-o aceasta, adică A.I. În ea lipsește tocmai esența – gluma, umorul. Fără ezitare, liderul Grupului „Divertis” a mărturisit: Inteligența Artificială n-o să facă niciodată umor adevărat Poate face socoteli de toate felurile, poate rezolva un milion de probleme, dar să facă glume nu poate”.

Ce-a urmat? Prima dată s-au spus trei bancuri cu „de ce?”: „De ce Ceaușescu era dictator? Pentru că era mai ușor să dicteze decât să scrie”. Al doilea banc: „De ce avea Iliescu urechi? Ca să i se termine zâmbetul”. Al treilea banc: „De ce mănâncă albinele numai miere? Pentru că au regine. Că dacă ar avea președinte, ar fi muște și ar mânca …”. Din mai multele glume spuse din toate părțile, scenă sau sală, în finalul celei mai reușite seri a Conferințelor „Dilema Veche” la Arad, reproduc doar una. L-aș clasa într-un top al spuselor umoristice ce-au încântat pe toți cei prezenți într-un loc pe podium: LA ȘCOALĂ, într-o zi, învățătoarea îi întreabă pe elevi: Ce înseamnă tinerețe fără bătrânețe? Din răspunsurile date: MARIANA: „Secretul tinereții fără bătrânețe sunt banii, doamnă învățătoare. Dacă ai bani mulți ești mereu tânăr”. Învățătoarea replica imediat: „Nu, nu este bun răspunsul”. GEORGICĂ: „Secretul tinereții fără bătrânețe este sexul. Dacă faci sex mult…”. Nuuu, intervine învățătoarea prompt, oprindu-l să dezvolte răspunsul. La rândul său, elevul Bulă primește cuvântul și zice: „Secretul tinereții fără bătrânețe este munca”. Rugat de învățătoare să explice de ce, acesta a zis: Dacă muncești mult la tinerețe, nu mai apuci bătrânețea. Asta înseamnă tinerețe fără bătrânețe!”.

Pe scurt, acesta a fost scenariul ultimei seri, din 22 aprilie, a „Conferințelor <<DILEMA VECHE>> la Arad”. Întreaga desfășurare a lor se poate citi în suplimentul revistei din 11-17 mai 2023, „Dosar DILEMA” purtând titlul „COMEDIA LUMII”. Redactorul-șef al publicației, Sever Voinescu, oferă cititorilor excelente pagini despre „FANTEZIILE COMICE LA ARAD”. Citindu-le cu maximă seriozitate, dar și plăcere spirituală, m-am simțit și eu participant la aceste adevărate spectacole de spiritualitate românească.

Din concluziile mele: Publicul din această țară simte nevoia și de altceva, nu numai de informații despre război, rotativă, omucideri, conflicte/dispute interpartinice, dezvăluiri de ticăloșii rămase fără rezultat, „circul din Parlament”, nesfârșitele greve…

I s-a oferit în mod concret ceva ce l-a desprins din cenușiul, interminabilul și nemuritorul spectacol cotidian ce dă cetățeanului impresia că trăiește într-o lume în care totul parcă se degradează, încât nu mai știe în cine și în ce să creadă!

De asemenea, m-am bucurat că, în România de azi, există o majoritate de oameni ce iubesc și valorile spirituale, nu numai banul, devenit azi factorul țintă a multora dintre noi. Mai mult, m-am convins că în România UMORUL N-A MURIT, CĂ NU ESTE O CENUȘEREASĂ.

Dincolo de toate, publicul arădean a demonstrate că are simțul frumosului, al umorului. Un om ce nu are simțul umorului, trăiește tot timpul într-o mare dilemă. Oare acela de ce a zis asta, ce-a vrut să zică, la ce și la cine se referă? Umorul este apanajul oamenilor spirituali, a celor inteligenți. Inteligent este omul care gândește cu mintea lui. Pentru cine nu știe să și râdă, să aibă simțul umorului și a adevăratelor valori nemateriale, viața este un coșmar. Trăiește, uneori, doar pentru a avea/a agonisi, uitând că și Hagi Tudose a avut bani, dar a trăit în singurătate și mizerie, în teama de a nu-i pierde.

„Filmul” celor trei savuroase seri culturale derulate sub semnul bunei dispoziții mi-a relevant și alt aspect – nevoia oamenilor de dialog, o formă de a ieși din singurătate, cu mod de-a scăpa de stres, dar și de a-și face auzit glasul/păsul în cetate. Umorul de calitate are și un efect tonic mai puternic decât toate suplimentele alimentare. Când oamenii trăiesc în zodia râsului/a bucuriei, se purifică, devin mai buni. Nu degeaba se spune că dacă într-o zi n-ai râs măcar o dată, atunci în acea zi ai trăit degeaba!

profesor Octavian Guțu,

Șimleu Silvaniei

3 Thoughts to “Opiniile unui cititor de reviste culturale: Să fim veseli, ca să nu fim trişti!”

  1. […] MOTTO: „Cel mai omenesc mod de-a înfrunta moartea și spaima în numele vieții și al încrederii este râsul”. De câtăva vreme, una din cele mai citite reviste de cultură din România, „DILEMA VECHE”, a inițiat un ciclu de conferințe pe care le ține în marile orașe. Astfel, în perioada 20-22 aprilie, „Conferințele Dilema Veche” au avut loc la Arad. Tema aleasă a fost una de mare succes – „COMEDIA LUMII”. De ce s-a ales această temă? Ne-o spune SEVER VOINESCU, redactorul-șef al publicației, într-un editorial intitulat „FANTEZII COMICE LA ARAD”,… Citeste mai mult […]

  2. G

    Starea de echilibru e cea care ne da liniște (evoluție, nu, desigur!). Ca umanitate suntem într-un moment de bilanț și trebuie să ne oprim să ne „tragem sufletul” și să facem o analiză profundă, pertinentă, sinceră despre ce avem de făcut. Pentru a atinge starea de echilibru, chiar e nevoie să râdem, să depășim contextul tragediilor, care ne copleșesc ( cineva zicea de influența gândirii pozitive sau negative a maselor, a „turmei”)!

  3. cetatean

    De fapt, „rasul” (nu am diacritice) este singura solutie pe care o mai avem in aceasta viata facuta parca numai din accidente de masini, rasturnari de tiruri, hotii, crime, violuri, omucideri, sinucideri, rotative, minciuni de parlamentari „patrioti” la Bruxelles etc.
    M-a binedispus articolul d-lui profesor O. Gutu, amintind-mi de bancurile cu Bula, cu Iliescu, Ceusescu…
    In acest sens, m-am dus la biblioteca si am citit cateva pagini din „Orice om ii este teama” de Radu Paraschivescu, asa ca sa ma mai relaxez un pic. Prin ras rezolvam multe din problemele noastre de sanatate.
    Sanatate, d-le profesor, O.Gutu!

Leave a Comment